Anasayfa Bursa Marmara Belediyeler Birliği, Bursa’da Marmara Denizi’nin geleceğini konuştu

Marmara Belediyeler Birliği, Bursa’da Marmara Denizi’nin geleceğini konuştu

15

Marmara Belediyeler Birliği (MBB), kuruluşunun 50. yılı kapsamında Bursa’da bir araya geldi.

Marmara Belediyeler Birliği, kuruluşunun 50. yılı kapsamında Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ev sahipliğinde Merinos Atatürk Kültür Merkezi’nde Marmara Denizi’nin korunması ve ‘Marmara Denizi Eylem Planı’ konuları gündeme getirildi.

“BİRLİKTE HAREKET ETMEK ZORUNDAYIZ”

Açılış konuşmasında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Mustafa Bozbey, Marmara Deniz’in geleceğinin herkesin ortak sorumluluğu olduğunu açıkladı. Bozbey, “Yerel yönetimler, merkezi idare, sanayi kuruluşları, bilim dünyası ve sivil toplum kuruluşları olarak birlikte hareket etmek zorundayız. Marmara Belediyeler Birliği olarak bu meseleye verdiğimiz önem, 50 yıl önceki kuruluş felsefemize dayanıyor. Kuruluşumuzdan bu yana, bölgemizin çevresel ve kentsel süreçlerine liderlik etmeyi görev edindik. Bizler  50. yıl etkinliklerimize kuruluş motivasyonlarımızın en önemli bileşenlerinden biri olan ortak değerimiz Marmara Denizi ile start vermek istedik” dedi.

“MÜSİLAJ DENİZ SEKTÖRÜNÜ DE ETKİLİYOR”

Müsilaj felkatine değinen Bozbey,  Marmara Denizi’nin kirlilikle karşı karşıya kaldığını belirtti. Bozbey, “2021 yılı, Marmara Denizi’nin karşılaştığı ekolojik felaketlerin en dramatik örneğini gösterdi: aşırı müsilaj vakası. Bir başka ifadeyle müsilaj felaketi.

Bu müsilaj felaketi, artık Marmara Denizi’nin kirlilik yükünü kaldıramadığını gözler önüne serdi. Müsilaj, denizdeki oksijen seviyesinin düşmesine, balık popülasyonlarının azalmasına, özetle ekosistemin bozulmasına neden oldu. Üstelik bugün de olmaya devam ediyor.

Müsilaj sadece deniz canlılarının yaşamını tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda turizm ve balıkçılık gibi sektörel faaliyetleri de doğrudan etkiliyor. Ancak bu felaket, aynı zamanda Marmara Denizi’ne duyduğumuz sorumluluğu artırmamız için de bir çağrı niteliğinde. Marmara Denizi’ne ulaşan kirliliğin büyük kısmı karasal kaynaklıdır. Kentsel atıksular, sanayi atıkları ve tarım kaynaklı kirlilik, denizin ekosistemini ciddi şekilde tehdit etmektedir. 2021 yılı verileriyle konuşacak olursak Marmara Denizi’ne her gün yaklaşık 4,7 milyon metreküplük atıksu deşarjı yapılmakta, bunun neredeyse yarısı yalnızca fiziksel arıtmadan geçirilerek denize bırakılmaktadır. Bu da denizin oksijen seviyesinin hızla düşmesine yol açıyor, deniz suyu kalitesini deniz canlıları açısından ciddi şekilde bozuyor ve sonuç olarak ekosistem dengesini sarsıyor. Bu kirliliğin büyük kısmı kentsel atıksu deşarjlarından kaynaklanıyor. Burada toplanmamızın nedeni de tam olarak şudur: Sadece sorunları ve çözümleri konuşmak değil yapıcı yol haritaları geliştirmek, suçlamak değil, sorumluluk almak, gecikmek değil, harekete geçmek” şeklinde konuştu.

 “ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Marmara Denizi Eylem Planı hakkında konuşan Bozbey, “22 madde bulunuyor.  Bugüne kadar 22 maddenin 19’u başarıyla tamamlandı. Bu başarının arkasında yerel yönetimler, bilim insanları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün bir araya gelerek ortaya koyduğu ortak çabalar yer alıyor. Ancak, hala çözülmesi gereken bazı önemli alanlar var. Geriye kalan 3 eylemde başarı kaydetmek üzere hala çalışmalar devam ediyor.

Bu eylemler;

·        Kentsel atıksu arıtma tesislerinin tamamının ileri biyolojik tesislere dönüştürülmesi,
·        Tarımsal kirliliğin önüne geçmek üzere yapay sulak alanların oluşturulması,
·        Kamu-Özel iş birliği modelinin atıksu altyapı projelerinde uygulanmasına yönelik idari hususlar.

Görüldüğü gibi Marmara Denizi Eylem Planında geriye kalan süreç büyük oranda finansmanla ilgili. Dolayısıyla kısıtlı kaynaklarımızı Marmara Bölgesi’nin öncelikli havza bazlı sorunlarını çözmeye ayırmalı ve bu konuda kararlı olmalıyız” dedi.

ozbey, ‘Çözüm Üreten Kentler’ mottosula dördüncüsü düzenlenecek Marmara Uluslararası Kent Forumu’nda Marmara Denizi ile ilişkilendirilen çeşitli etkinlikler yapılacağını ifade etti. Bozbey, “Bu yıl, denizimizin geleceğini koruma yolunda daha büyük adımlar atacağımız bir yıl olacak. Marmara Denizi’nin sağlığını korumak için hepimizin el birliğiyle çalışması gerekmektedir. Marmara Belediyeler Birliği, 50 yıllık birikimiyle Marmara Denizi’nin geleceği için bir araya getirmeye ve birlikte çalışmaya devam edecektir.

Tüm bunlarla birlikte, ileri biyolojik arıtma tesislerinin kurulumuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın normları ve düzenlemeleri çerçevesinde büyük bir hızla devam edilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. Marmara Belediyeler Birliği olarak, ancak tüm paydaşlarımızla birlikte bu sorumluluğu omuzlayarak Marmara Denizi’ni koruyacağız.

Marmara Denizi’nin korunması, sürdürülebilir kentleşme, atıksu yönetimi, ekosistem restorasyonu ve biyolojik çeşitliliğin korunması gibi konular, Marmara Belediyeler Birliği olarak her zaman önceliğimiz olmaya devam edecektir. Birlikte, bilinçli ve kararlı bir şekilde, bu denizi koruyacak ve gelecek nesillere sağlıklı bir Marmara bırakacağız” diye belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Vatikan: Papa’nın durumu kritik olmaya devam ediyor

Vatikan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in sağlığı hakkında yaptığı açıklam…