
Merkez Bankası faiz kararı piyasaların odağında. Prof. Dr. Zeynep Ökten, faiz indirimi beklentilerini ve borsa, altın, konut gibi alanlara etkilerini değerlendirdi. Faiz indirimi ne kadar olacak? Etkileri ne zaman hissedilecek?
Merkez Bankası faiz kararı için geri sayım sürerken, gözler yatırım araçlarına ve ekonomiye olacak yansımalara çevrildi.
Borsa, altın ve konut gibi piyasalar faiz kararına odaklanırken, Prof. Dr. Zeynep Ökten faiz indirim beklentisini ve olası sonuçlarını değerlendirdi.
Habertürk yayınında konuşan Prof. Dr. Zeynep Ökten, piyasada faiz indirimi beklentisinin güçlendiğini belirtti. Ökten, “Topyekûn bir görüş birliği söz konusu. Faiz indirimi artık kaçınılmaz. Enflasyonla arasındaki makas 10-11 puana kadar açıldı. Bu da özel sektör ve sanayi üzerinde ciddi baskı yaratıyor” dedi.
Ökten’e göre faiz indirimi ihtimalleri şöyle:
250, 300 veya 350 baz puan indirim masada
Ağustos’ta PPK toplantısı yapılmayacağı için temmuz toplantısında güçlü bir indirim bekleniyor
En olası senaryo: 300 baz puanlık bir indirim
Yıl sonuna kadar 1000 baz puanlık toplam indirim gündemde olabilir
“FAİZ İNECEK AMA ETKİSİ HEMEN HİSSEDİLMEYECEK”
Ökten, faiz indiriminin piyasaya yansımasının zaman alacağını vurguladı:
“43’e inse bile hâlâ çok yüksek faiz düzeyindeyiz. Kredi maliyetleri yüksek, krediye erişim zor. Faiz indirimiyle birlikte kredi musluklarının açılması da gerekiyor.”
PİYASA BU BEKLENTİYİ ZATEN SATIN ALDI
Piyasalarda ani bir tepki beklenmediğini söyleyen Ökten, “Faiz indirimi artık sürpriz değil. Borsa, altın gibi yatırım araçları bu beklentiyi çoktan fiyatladı” dedi. Ayrıca mevduat gelirlerine uygulanan stopaj oranlarının artırılmasının, yatırımcıyı alternatif yatırım araçlarına yönlendirdiğine dikkat çekti.
HANGİ SEKTÖRLERİ ETKİLEYECEK?
Ökten’e göre faiz indirimiyle birlikte şu alanlarda etkiler görülebilir:
Sanayi sektörü: Yatırım ve üretim artışıyla işsizlikte azalma olabilir (kademeli etki)
Konut sektörü: Faiz düşüşü olumlu etkiler yaratabilir ancak hâlâ kredi maliyetleri çok yüksek
Bireysel yatırımcılar: Mevduat gelirlerinin azalmasıyla altın, döviz gibi araçlara yönelim sürebilir
VATANDAŞ GÜNLÜK HAYATINDA HİSSEDECEK Mİ?
Ökten bu soruya şu yanıtı verdi“Faiz indirimi sade vatandaşın cebini hemen etkilemez. Alım gücünün artması için önce enflasyonun düşmesi gerekir. ‘Param kıymetlendi’ dememiz için önce fiyat istikrarı sağlanmalı.”
UZMAN YORUMU: ÖNEMLİ OLAN ENFLASYONUN TEK HANEYE DÜŞMESİ
“Bugün 46’dan 43’e düşen bir faiz hâlâ çok yüksek. Asıl hedef, enflasyonu kontrol altına almak ve halkın satın alma gücünü artırmaktır. Faiz bu süreçte bir araçtır, nihai amaç değil.”